Phone:
(701)814-6992
Physical address:
6296 Donnelly Plaza
Ratkeville, Bahamas.
Het winterklaar maken van je boot is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je boot goed beschermd is tijdens de koude wintermaanden. Of je nu een motorboot, zeilboot of sloep hebt, er zijn een aantal belangrijke stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je boot is beschermt is tegen bevriezing. In dit artikel geven we je handige tips en trucs om je boot winterklaar te maken.
Belangrijk om te weten is of de boot in het water blijft liggen of op de kant staat. Er komt namelijk meer bij kijken als de boot in het water overwintert.
Een van de belangrijkste dingen om te doen is het winterklaar maken van de motor.
Dit omvat het eerst aftappen van het koelwater bij een motor met directe koeling. Bij een motor met indirecte koeling kan er direct antivries door de motor gepompt worden. Hierdoor voorkom je dat de motor zal bevriezen en schade kan aanrichten aan de motor. Let op dat niet elke boot hetzelfde is en soms elke motor anders winterklaar gemaakt moet worden!
Vergeet ook niet om de olie, filters en impeller te vervangen. Afsluiters na te zien en winterklaar te maken. Alle watersystemen zoals toilet, boiler, hydrofoor, vuilwatertank en douche winterklaar te maken.
Het is belangrijk om de batterij los te koppelen. Sla deze op in een warme en droge plek. Sluit de accu regelmatig aan de acculader. Let op als de boot in het water overwintert. Belangrijk is dan dat de bilgpomp blijft werken als er lekkage optreed. Dan moet de accu blijven zitten!
Verder is het van belang om aandacht te besteden aan het interieur van de boot. Sla kussens thuis op in een droge ruimte om schimmel te voorkomen. Het is ook verstandig om een bootcover te gebruiken om je boot te beschermen tegen de elementen.
Het winterklaar maken van je boot is dus van groot belang om schade door de winterse omstandigheden te voorkomen. Door je boot goed voor te bereiden, voorkom je problemen zoals bevriezing, corrosie en schimmelvorming. Het winterklaar maken van je boot zorgt ervoor dat je boot in optimale conditie blijft en klaar is om weer te varen zodra het warme weer terugkeert.
Het kan bij sommige boten best een klus zijn om deze goed winterklaar te krijgen. Vergeet dus niet dat een boot echt goed winterklaar gemaakt moet worden, want iets vergeten kan behoorlijk veel schade en veel geld gaan kosten!
Heb je niet de juiste kennis of weet je niet zeker wat je doet? In veel gevallen is het dan beter om een professional in te schakelen!
Naast het winterklaar maken van de motor en het beschermen van de buitenkant van je boot, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de systemen en uitrusting aan boord. Hier zijn een aantal tips om je boot systemen en uitrusting winterklaar te maken:
– Watersysteem: Als je een watersysteem aan boord hebt, zoals wasbakjes of een douche, zorg er dan voor dat al het water uit het systeem is verwijderd en laat de kranen open staan. Ook de hydrofoor en boiler moeten leeg en waarschijnlijk moeten ook de leidingen worden doorgeblazen. Denk ook aan een vuilwatertank die leeggepompt moet worden! Zit er een pomp toilet aan boord? Deze moet ook doorgespoeld worden met antivries.
– Elektrische systemen: Controleer alle elektrische systemen aan boord, zoals verlichting en pompen (belangrijk als de boot in het water overwintert), om er zeker van te zijn dat ze goed werken. Vervang indien nodig defecte onderdelen.
– Brandstoftank: Zorg dat de tank zo leeg mogelijk is. Vroeger was het zo dat het aan te bevelen was om de brandstoftank volledig te vullen om condensvorming in de tank te voorkomen. Tegenwoordig gaan de diesel en benzine brandstoffen al na enkele weken snel in kwaliteit achteruit. Wij zien in de praktijk veel problemen ontstaan met de brandstof zoals de bekende diesel bacterie en het vastkleven van vlotters of injectoren van benzine motoren.
– Kussens en reddingsvesten: Kussens moeten uit de boot en elders opgeslagen worden. Er komt namelijk schimmel op de kussens als deze in een boot blijven liggen.
Door het hoge vocht percentage in de boot zal de zout tablet in een reddingsvest smelten en daardoor zal het patroon in werking worden gesteld. Daarom is het ook belangrijk om de reddingsvesten elders in een droge omgeving op te slaan.
Het is belangrijk om je boot regelmatig te controleren en te onderhouden tijdens de winteropslag om ervoor te zorgen dat deze in goede staat blijft. Hier zijn een aantal tips voor het onderhouden van je boot tijdens de winteropslag:
– Regelmatige inspectie: Controleer regelmatig je boot op eventuele tekenen van schade, zoals lekkages. Repareer lekkages direct om verdere schade te voorkomen. Vaak zien wij dat de kitnaden van de ramen in de wintermaanden zijn gaan lekken en daardoor inwaterplekken zijn ontstaan in het houtwerk onder de ramen. Dat is uiteraard erg spijtig als dat gebeurt en zeer kostbaar om het houtwerk te vervangen.
Ook zien wij dat afdekzeilen vaak als waterzak fungeren waardoor er een enorm gewicht op bepaalde delen van de boot belast wordt. Denk aan scepters die spontaan ombuigen door het gewicht van het water.
– Ventilatie: Zorg ervoor dat de opslaglocatie goed geventileerd is om vochtproblemen te voorkomen.
Wij begrijpen dat het niet voor iedereen mogelijk is om regelmatig naar de boot te komen omdat niet iedereen in de buurt van de haven woont.
Indien uw boot in de Jachthaven Naarden, Almere, Muiderzand of omstreken ligt dan kunnen wij daar ook toezicht op houden.
Als je geen tijd, ervaring of kennis hebt om je boot zelf winterklaar te maken, kun je overwegen om ons in te huren. Wij kunnen ervoor zorgen dat je boot op de juiste manier winterklaar wordt gemaakt en in goede staat blijft tijdens de wintermaanden.
Kennis en ervaring is bij ons aanwezig om alle benodigde stappen te volgen en wij kunnen je boot winterklaar maken volgens de hoogste normen. Wij hebben uiteraard de juiste gereedschappen en apparatuur om de klus efficiënt en effectief te klaren.
Het winterklaar maken van je boot is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je boot goed beschermd is tijdens de wintermaanden. Door de motor winterklaar te maken, de buitenkant van je boot te beschermen, je boot goed op te bergen en regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je boot in topconditie blijft.
Of je nu zelf je boot winterklaar maakt of een professional inhuurt, zorg ervoor dat alle benodigde stappen worden gevolgd om schade aan je boot te voorkomen. Met een goed winterklaar gemaakte boot kun je genieten van een zorgeloze winter en ben je klaar om volgend seizoen weer het water op te gaan.
Bij het winterklaar maken van je boot is het belangrijk om enkele veelvoorkomende fouten te vermijden die de prestaties en conditie van je boot kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele fouten om op te letten en te vermijden:
– Vergeten de brandstoftank zo leeg mogelijk te maken.
Het achterlaten van brandstof in de tank kan leiden tot problemen, zoals corrosie en verstopping van de brandstofleidingen en carburateur. Zorg ervoor dat je de brandstoftank volledig leegmaakt en eventuele resterende brandstof afvoert volgens de richtlijnen van de fabrikant.
– Het niet verwijderen van de zeilen en lijnen.
Scheuren, slijtage en beschadigingen aan de zeilen en buiskap kunnen gemakkelijk ontstaan tijdens de winterperiode.
Verwijder daarom alle zeilen, buiskap en lijnen en controleer ze grondig. Dit is een mooi moment om de zeilen naar de zeilmaker te brengen ter reparatie.
– De motor en watersystemen niet op de juiste manier winterklaar gemaakt:
Het winterklaar maken van de motor en watercirculatie is een essentiële stap en mag niet over het hoofd worden gezien. Dit dient op de juiste manier te gebeuren. Verkeerd winterklaar gemaakt kan veel schade opleveren!
Heeft de boot een watersysteem, zoals een toilet, douche of gootsteen? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit systeem goed winterklaar is gemaakt. Zorg ervoor dat je het watersysteem leegmaakt en eventuele resterende waterleidingen doorblaast om te voorkomen dat bevriezing schade veroorzaakt.
– Geen bootzeil gebruiken:
Het gebruik van een bootzeil is essentieel om je boot te beschermen tegen de elementen. Vergeet niet om je boot goed te bedekken met een passend zeil zonder te fungeren als waterzak!
– Geen regelmatige controle tijdens de winteropslag:
Het is belangrijk om je boot regelmatig te controleren en te onderhouden tijdens de winteropslag. Verwaarloos het onderhoud niet en controleer regelmatig op eventuele schade of waterlekkage.
Tijd om de boot klaar te maken voor het nieuwe vaarseizoen!
Denk dan aan het antifouling aanbrengen en de boot poetsen. Controleer tevens de anodes of die vervangen moeten worden.